Eikenhout

Wat is eikenhout?

Eiken (of eikenhout) is een van de meest bekende en populaire houtsoorten. Eikenhout is over het algemeen sterk en hard, maar heeft als voordeel dat het relatief makkelijk te bewerken en af te werken is. Eiken is voor veel verschillende doeleinden geschikt, zoals decoratieve toepassingen als deuren en meubels. Ook wordt het verwerkt tot fineerlagen voor belijmen van meubelwerk. Er zijn diverse soorten eikenhout en het materiaal heeft voor-en nadelen. Een deel van ons assortiment bestaat ook uit eikenhout.

Soorten eikenhout

Er zijn vele soorten eikenhout. De diverse soorten hebben onderling grote verschillen. We noemen hier de bekendste groepen:

Europees eiken

Deze soort is het meest bekend en wordt ook het ‘traditionele eikenhout’ genoemd. Klassieke eiken meubelen en beelden zijn hiervan gemaakt. Het wordt gebruikt voor meubels maar het is ook een populair materiaal voor deuren, kozijnen, trappen en parket. De laatste jaren wordt door schaarste (en dus de prijs) eikenhout vaak vervangen door door andere soorten. Denk hierbij aan bestendige houtsoorten zoals Azobé of Afzelia.

Amerikaans wit eiken

De Amerikaanse witte eik (Quercus alba) is een bloeiende plant uit het geslacht eik (Quercus). De bladverliezende boom komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De soort is de staatsboom van Connecticut, West-Virginia en Maryland. In Europa wordt de soort slechts weinig toegepast ondanks dat deze winterhard is (bron: Wikipedia). Amerikaans wit eiken wordt vaak gebruikt voor vloeren en is lichter van kleur.

Amerikaans rood eiken

Amerikaans Rood Eiken is rossiger en meestal wat grover dan het Amerikaans Wit Eiken. Het is meer roze van kleur, het is zachter en grover van nerf.

Japans eiken

De Japanse eik (Quercus aliena) is een ongeveer 10 m hoge, bladverliezende boom, die behoort tot de napjesdragersfamilie (Fagaceae). De Japanse eik komt van nature voor in Oost-Azië, China, Japan en Korea en is in 1908 in Europa geïntroduceerd. De bladeren krijgen in de herfst een gele kleur. De eironde, getande bladeren zijn aan de bovenkant glimmend, geelgroen en aan de onderkant blauwgroen, behaard. De bast heeft een grijsbruine kleur (bron: Wikipedia). Japans eiken heeft een fijne spiegel en is licht van kleur.

Donker eiken

Dit is eigenlijk geen aparte houtsoort. Veelal ontstaat het idee van donker eiken door behandeling met ammonia. Als het in contact komt met ijzer dan verkleurt het tot blauw. Dit komt door het aanwezige looizuur.

Oud eiken

Meubels van oud eiken zijn meubels met karakter. We omschrijven deze stijl als robuust en stoer. Oud eiken heeft veel scheuren en dat geeft dit soort producten een zekere charme. Het eikenhout heeft vaak een vorig leven gehad in een ander product, waardoor het meubelen met een verhaal zijn.

Bekijk ons aanbod

In onze showroom in Nijverdal hebben we meubels van prachtige houtsoorten staan. Bekijk het aanbod:

Houdt u meer van een specifieke stijl, neem dan een kijkje bij de woonsferen: